Shelttien terveyskyselyt – vastaa sinäkin!

IMG_20221219_205200_1

Oletko koskaan miettinyt miten voisit koti- tai harrastuskoiran omistajana antaa jonkin pienen panoksen rodun jalostustyön kehittämiseksi? Nyt on mahdollisuus ja tavoite, jonka saavuttamiseksi tarvitsemme mukaan jokaista sheltinomistajaa, eli juuri sinua ja ystäviäsi!

Jalostustoimikunta on tehnyt paljon työtä uudistaessaan terveyskyselylomakkeen, josta on tehty selkeämpi ja käyttäjäystävällisempi verrattuna edelliseen versioon. Uusissa terveyskyselyissä kartoitetaan nyt myös ajankohtaisesti sappiterveyteen liittyviä asioita. Rodun terveydentilan seuraaminen ja tilastoiminen ihan kaikkien koirien osalta on erittäin tärkeää, sillä koirille tehdään runsaasti tutkimuksia, joita ei kirjata mihinkään virallisesti, kuten esimerkiksi KoiraNet-jalostustietojärjestelmään. Jokaisesta sheltistä tulee täyttää oma lomake.

Vastaathan ensin jokaisen sheltin osalta laajaan terveyskyselylomakkeeseen, vaikka olisit joskus aiemmin täyttänyt vanhan terveyskyselyn. Toiseksi, jos shelttisi on tutkittu ultraäänellä sappirakon osalta, niin vastaathan sen jälkeen tarkempaan sappikyselyyn. Sappikysely on tarkoitettu sekä oireileville, että oireettomille tutkituille koirille. Myöhemmin löydät linkit kyselyihin nettisivuilta kohdasta Jalostus > Kyselyt ja palautteet.

Tavoitteena olisi saada 1000 vastausta kesäkuun 2023 loppuun mennessä, jotta 3/2023 lehteen saataisiin ensimmäinen raportti luettavaksi. Edelliseen terveyskyselyyn saatiin noin 500 vastausta ensimmäisen vuoden aikana, joten tavoite on paljon korkeammalla, ja tarvitsemme sen saavuttamiseen juuri sinua!

Tiedon lisäämisen lisäksi terveyskyselyyn kannattaa osallistua, sillä eri yrityksiltä on saatu upeita tuotepalkintoja. Kolme palkintopakkausta arvotaan kaikkien terveyskyselyyn vastanneiden kesken aina kun 500 uutta vastausta tulee täyteen. Eiköhän rikota 1000 vastauksen tavoite jo alkuvuoden aikana? Jos palkintoja jää jäljelle, arvotaan loput palkinnot vuoden 2023 lopussa kaikkien vastanneiden kesken. Noin 25-100 euron arvoiset pakkaukset kootaan MyDogDNA:n, Nutrolinin, Probalansin, VetCaren ja FaunaPharman lahjoittamista tuotteista. Lahjoittajille suuret kiitokset tärkeään asiaan osallistumisesta!

Vastausmäärän kertymistä seurataan yhdistyksen sosiaalisen median kanavissa Facebookissa ja Instagramissa. Sieltä näet myös milloin ensimmäisiä, toisia, kolmansia jne. palkintoja ollaan arpomassa. Moneenko arvontaan ehdit itse osallistua? Vastausmäärien lisäksi jalostustoimikunta raportoi kyselyn tuloksista nettisivuilla ja Sheltit-lehdessä. Tulokset raportoidaan koko populaation osalta, eikä yksittäisen koiran tuloksia voi erottaa julkaisuista. Kyselyn lopussa on kohta, jossa voit erikseen kieltäytyä antamasta koirasi tietoja julkaisuun.

Terveyskyselylomakkeen rinnalle on laadittu myös erillinen sappikyselylomake, joka on suunnattu koirille, joiden sappirakko on ultrattu tai jopa leikattu. Tämä yksityiskohtaisempi lomake kartoittaa tarkemmin tietoa shelttien sappivaivoista. Olisi erittäin tärkeää, että jokaisesta sappiultratusta ja/tai -leikatusta koirasta vastattaisiin kyselyyn. Kyselyllä kartoitetaan sairastuneiden lisäksi myös sappiultrattuja koiria, joiden löydökset olivat normaalit, sillä tämäkin tieto on erittäin arvokasta. Tulossa on myös laajemmin tietoa, miten sappikyselyn tuloksia aiotaan hyödyntää tämän harmillisen ongelman selvittämiseksi. Alustavasti on keskusteltu ainakin yhtenäisten ultraäänitutkimusohjeiden koostamisesta sekä tieteellisistä tutkimuksista osana laajempaa tutkimuskokonaisuutta. Kyselyihin on tässä kohtaa pyydetty myös kommentteja useammilta alan asiantuntijoilta.

Huomaathan myös, että kyselyjen ohella olemme uudistamassa Shelttikantaa, eli tietokantaa, jossa on lista testatusti sairaista, kantavista ja terveistä shelteistä eri sairauksien osalta. Tulevaisuudessa terveyskyselyssä annetut tiedot lisätään suoraan Shelttikantaan, mikäli omistajalta on saatu lupa koiran tietojen julkaisuun. Shelttikanta tulee toivottavasti olemaan mahdollisimman laaja tietolähde KoiraNet-jalostustietojärjestelmän rinnalla ja tärkeä työkalu kasvattajille. Lisäämällä tietoa mahdollistamme sen, että kasvattajilla on tiedossa mahdollisimman paljon yhdistelmien takana olevia riskejä. Mitä enemmän meillä on tietoa, sitä todennäköisemmin voimme välttää tiedettyjen sairauksien leviämistä rodussa.

Sinulla, eli jokaisella shetlanninlammaskoiran omistajalla, olit jäsen tai et, on nyt mahdollisuus vaikuttaa rodun terveystilanteen edistämiseen! Ootko mukana? Joko vastasit?

Jos kaipaat apua täyttämisessä tai haluat jättää palautetta kyselyistä, täytähän palautelomake: https://forms.gle/gWTCW6sLY1nZi4Ek8

Vanhat tiedotteet

Valitse tiedote

Etsi sivulta