Tule mukaan toimintaan!

Keitä me olemme?

Shetlanninlammaskoirat ry:n toiminnassa tarvitaan paljon vapaaehtoisia, jotka haluavat käyttää aikaansa rakkaan rodun asioiden edistämiseen. Hallitus kokoaa yhdistyksen eri toiminnot yhteen ja vastaa toiminnan jatkuvuudesta – voisikin sanoa hallituksen toimivan tämän palapelin reunapaloina.

Hallituksen lisäksi toiminnan tärkeitä pysyviä osia ovat lehtitoimikunta, jalostustoimikunta ja lajitoimikunnat. Muiden ajankohtaisten asioiden edistämiseen tarvitaan pienempiä toimikuntia ja työryhmiä. Toimikuntien lisäksi yhdistyksen toiminnassa on mukana monia yksittäisiä pienemmän osa-alueen vastaavia, kuten kotisivuvastaava, somevastaavat, yhteistyökumppaneiden lahjoista vastaava sekä esimerkiksi paperisten näyttelyarvostelujen puhtaaksikirjoittajia. Jokaisella tekijällä on tärkeä rooli kokonaisuudessa – jokainen tekijä on yksi niistä palapelin paloista siellä reunapalojen keskellä. Osaan yhdistyksen aktiivisista toimijoista voit tutustua somen joulukalenterista eli joulukuun 2022 julkaisuissa (Facebook ja Instagram).

Miksi tarvitsemme myös sinua?

Ilman vapaaehtoisia tekijöitä meillä ei olisi Sheltit-lehteä, jalostuksen tavoiteohjelmaa, näitä nettisivuja tai paljon muutakaan. Haluaisitko osallistua toimintaan ja tuoda oman palasi mukaan shelttipalapeliin? Minkälainen tehtävä kiinnostaisi sinua? Olisiko sinulla osaamista, josta kokisit yhdistyksen hyötyvän? Millainen olisi sinun palasi?

Vapaaehtoisia ei ole koskaan liikaa, joten olethan yhteydessä, mikäli alta ei löydy kiinnostavaa hommaa, mutta haluaisit kuitenkin jollain tavalla osallistua. Voit ottaa yhteyttä sihteeriin sihteeri@shetlanninlammaskoirat.fi tai aiheeseen liittyvään toimikuntaan/vastaavaan.

Tällä hetkellä etsimme:

Yhdistys suunnittelee Kasvattaja-akatemian eli sähköisen oppimisalustan käyttöönottoa kasvattajien toiminnan tukemiseksi. Alustalle olisi tarkoitus kerätä videoita, luentoja sekä kirjallista materiaalia omaan tahtiin suoritettavaksi kokonaisuudeksi. Jos sopivat tekijät löytyvät, on tavoitteena saada kasvattaja-akatemia käyttöön juhlavuoden 2024 aikana.

Toimenkuvaan sisältyy mm. materiaalien koostamisen koordinointia sekä sopivan toiminta-alustan selvittämistä: mikä alusta toimii tällaisessa, mitä sinne laitetaan, mikä on helppokäyttöinen. Koordinaattori(e)n päätehtävä on saada homma käyntiin.

Koordinaattori voi halutessaan hoitaa kaikkia allaolevia osioita, tai kiinnostuksensa mukaisesti osallistua jonkin osa-alueen toteuttamiseen. Kasvattaja-akatemian toteutus aloitetaan kohdan 1 mukaisilla toimilla ja sen jälkeen keskitytään sisällön suunnitteluun.

1) Käytettävän alustan selvitys ja valinta (1-2 henkilöä yhteistyössä) TEKIJÄ LÖYDETTY

Tehtävä vaatii:

 • Olemassaolevien alustojen selvitystä ja vertailua (oppimisalustalle halutaan video- luento- ja kirjallista sisältöä, mielellään automaattinen kunniakirja tietyn kokonaisuuden suorittaneille)
 • Yhteydenotot ja neuvottelut olemassaolevien alustojen palveluntuottajiin
 • Hallituksen informoiminen asian etenemisestä
 • Kustannustehokkaan ja helppokäyttöisen oppimisalustan valinta (yhteistyössä hallituksen kanssa)

Aikataulu: Kasvattaja-akatemian toteuttamiseksi alusta olisi hyvä saada valittua syksyn 2023 aikana.

2) Sisältövaihe (1-2 henkilöä yhteistyössä)

Tehtävä vaatii:

 • Sisällön suunnittelu yhteistyössä jalostustoimikunnan ja hallituksen kanssa
 • Materiaalien keruu ja toteutus yhdistyksen toimijoiden ja ulkopuolisten tekijöiden kanssa
 • Koordinaattori huolehtii suunnitelman mukaisen sisällön tuottamisesta
  • kuka tekee, mitä tekee ja että tekijöitä on riittävästi
 • Halutessaan koordinaattori(t) voi koota laajemman toteutustiimin, huolehtien itse kokonaisuudesta.

Aikataulu: Sisältöjen keruu syksyn ja talven 2023 ja kevään 2024 aikana sekä materiaalin vieminen alustalle kevään ja kesän 2024 aikana. Videointen editointiin ja tuottamiseen voidaan käyttää ulkopuolisia tekijöitä.

3) ylläpidosta huolehtiminen

Tehtävä vaatii:

 • Pidempiaikaista sitoutumista
 • Huolehtii, että materiaalit pysyvät ajantasalla
 • Vie uusia materiaaleja alustalle
 • Yhteistyö erityisesti jalostustoimikunnan kanssa

Aikataulu: jatkuvaa toimintaa kasvattaja-akatemian julkaisun jälkeen

Miten hakea: vapaamuotoinen hakemus sähköpostitse sihteeri@shetlanninlammaskoirat.fi

ShelttiExpo on yhdistyksen toimijoille ja halukkaille jäsenille suunnattu shelttimäinen koulutuspäivä tai -viikonloppu. Alustavasti tapahtuma on suuniteltu järjestettäväksi joka toinen vuosi kiitoksena aktiivisuudesta yhdistystoiminnassa. Tapahtuma pyritään järjestämään maantieteellisesti tasapuolisesti sijaintia vaihdellen tai mahdollisimman keskeisellä paikalla. Seuraava ShelttiExpo järjestetään juhlavuoden 2024 erkkarin yhteydessä syyskuussa Tampereen alueella. Juhlavuoden kunniaksi tilaisuuteen halutaan panostaa vuonna 2024 erityisesti ja tavoittaa expoon mahdollisimman iso osa shelttiharrastajista.

Toimenkuvaan sisältyy expon käytännön järjestelyt sekä yhteydenpito hallitukseen ja erikoisnäyttelyn toimikuntaan juhlavuoden asioiden osalta. Vastaava voi halutessaan jatkaa myös juhlavuoden jälkeen Shelttiexpojen suunnittelua ja järjestämistä.

Tehtävä vaatii:

 • Tilaisuuden käytännön järjestelyjen hoitaminen: tilan varaaminen, ruokailun järjestäminen, ohjelman suunnittelu
 • Tilaisuudesta viestiminen yhdistyksen kanavissa (lehti, some, nettisivut)

Aikataulu: Vuoden 2024 ShelttiExpo on syyskuussa erkkarin yhteydessä. Tämän jälkeen expot joka toinen vuosi.

Miten hakea: vapaamuotoinen hakemus sähköpostitse sihteeri@shetlanninlammaskoirat.fi

Tehtäviä löytyy kiinnostuksen mukaan lehtiartikkelien kirjoittamisesta Vuoden sheltti -kilpailujen pistelaskuun ja rotumestaruuksien järjestämiseen. Mikä laji on sinulle tuttu? Minkälainen tehtävä sopisi sinulle? Tykkäätkö organisoida tapahtumia tai kirjoittaa rakkaasta harrastuksestasi? Lue lisää tehtävänkuvista täältä. Monet lajitoimikuntien tehtävistä työllistävät vain muutamia tunteja vuodessa, osa sitten hieman useammin tai enemmän. Tehtävästä voi myös tehdä omannäköisensä ja ottaa vastuualuelleen juuri itseä kiinnostavia asioita sen verran kuin ehtii tehdä. Pienikin apu yhdistyshommissa on tärkeää. Tuu mukaan!

ESIMERKKEJÄ vapaista lajitoimikuntapesteistä ja siitä mitä tehtävä vaatii:

 • Agility-palstan toimittaja (agility-artikkelin kirjoitus 2-4 lehteen vuodessa)
 • Rally-toko-palstan toimittaja (rally-artikkelin kirjoitus 2-4 lehteen vuodessa)
 • Toko-palstan toimittaja (toko-artikkelin kirjoitus 2-4 lehteen vuodessa)
 • Paimennus-palstan toimittaja (paimennus-artikkelin kirjoitus 2-4 lehteen vuodessa)
 • Agilityn pisteenlaskija (vuoden sheltti -kilpailut, pisteenlasku tammikuussa)
 • Rally-tokon pisteenlaskija (vuoden sheltti -kilpailut, pisteenlasku tammikuussa)
 • Agilityn tapahtumavastaava (rotumestaruuksien järjestäminen kerran vuodessa yhteistyössä jonkun seuran kanssa)
 • Rally-tokon tapahtumavastaava (rotumestaruuksien järjestäminen kerran vuodessa yhteistyössä jonkun seuran kanssa)
 • Agilityn kisavastaava (SM-joukkueen kokoaminen kerran vuodessa ja SAGIn yhteyshenkilönä toimiminen)
 • Rally-tokon kisavastaava (SM-joukkueen kokoaminen kerran vuodessa)
 • Tokon kisavastaava (SM-joukkueen kokoaminen kerran vuodessa)

Miten hakea: Kysy lisätietoa tai laita avoin hakemus lajin yhteyshenkilölle.

Lisäksi haluaisimme toteuttaa:

 • Vuoden Sheltti -kansioiden digitalisointi. Tehtävään tarvittaisiin henkilö, joka omistaa skannerin ja haluaisi tallentaa paperilla olevat muistot aiemmilta vuosikymmeniltä jäsentemme saataville.
 • Jäsensivuilta löydät lomakkeen, jolla voit ilmoittautua mukaan kirjoittamaan puhtaaksi vanhoja näyttelyarvosteluja. Tähän hommaan tarvitset lähinnä tietokoneen ja haluamasi määrän aikaa.