Rally-toko

Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset! Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin hännät heiluen. “
 

Rally-toko kehitettiin Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa ja siinä yhdistyy elementtejä agilitysta, koiratanssista ja tokosta. Rally-tokoyhdistys perustettiin Suomessa 2009 ja laji virallistui 1.5.2014. Rally-toko on  Suomen Palveluskoiraliiton alainen laji ja tulevat kisat sekä kisatulokset löytyvät Virkusta.

Rally-tokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko radan ajan. Rally-toko toimii niin aktiivisesti kisaaville koirille, kuin ihan tavallisille kotikoirakoirillekin. Tavoitteena on saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä. 

“Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Kylttejä on radalla 10–20 kpl 3-5 metrin välein. Koirakko etenee radalla perusseuraamisessa ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus. Radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.”

“Rally-tokossa on neljä luokkaa: alokas- (ALO), avoin- (AVO), voittaja- (VOI) ja mestariluokka (MES). Näistä alokasluokka suoritetaan taluttimessa ja muissa luokissa koira suorittaa radan vapaana. Koirakon saavutettua luokassaan kolme vähintään 70 pisteen hyväksyttyä tulosta, on sen siirryttävä seuraavaan tasoluokkaan. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta luokassaan koirakolle myönnetään koulutustunnus RTK1-4. Hyväksytty tulos on vähintään 70 pistettä maksimipisteiden ollessa kaikissa luokissa 100 p.” 

Rally-tokoyhdistys ry:n kotisivuilta löytyy tulostettavat tehtäväkyltit, joten lajin aloittaminen on helppoa. Tehtäviä voi suorittaa esimerkiksi sisätiloissa jos koira tarvitsee aktivointia huonolla säällä. Jos tarkoituksena on kisata, kannattaa osallistua alkeiskurssille. Kursseja järjestetään useilla paikkakunnilla sekä koirakouluissa että kennelkerhoissa. 

Lisätietoja löytyy Rally-Tokoyhdistys ry:n kotisivuilta, josta myös lainaukset on otettu.

Etsi sivulta