Rotumääritelmä

Ryhmä: 1
FCI:n numero: 88
Hyväksytty: FCI 23.8.2013
Kennelliitto 8.10.2013

Käyttötarkoitus

Seura- ja lammaskoira.

FCI:n luokitus

Ryhmä 1 lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat). Alaryhmä 1 lammaskoirat. Käyttökoetulosta ei vaadita.

Yleisvaikutelma

Pieni, pitkäkarvainen, erittäin kaunis paimenkoira, joka ei saa olla kömpelö eikä karkea. Liikkeet ovat joustavat ja sulavat. Ääriviivoiltaan tasapainoinen ja kaikilta osiltaan sopusuhtainen. Runsas karvapeite ja kaulus, kaunismuotoinen pää ja suloinen ilme kuuluvat ihanteelliselle shetlanninlammaskoiralle.

Tärkeitä mittasuhteita

Kallo-osa ja kuono-osa ovat yhtä pitkät silmän sisänurkasta mitattuna. Rungon pituus mitattuna lapaluun kärjestä istuinluun kärkeen on hieman säkäkorkeutta pitempi.

Luonne/käyttäytyminen

Valpas, ystävällinen, älykäs, sitkeä ja aktiivinen. Omistajaansa kiintynyt ja kuuliainen, vieraita kohtaan pidättyväinen, ei koskaan hermostunut.

Pää

Hienopiirteinen ja tyylikäs, vailla minkäänlaista liioittelua; ylhäältä ja sivulta katsottuna pitkän tylpän kiilan muotoinen, kapenee korvista kirsuun. Kallon leveys ja syvyys suhteessa kallon ja kuonon pituuteen. Pään koko sopusoinnussa koiran koon kanssa. Rodunomainen ilme muodostuu oikeasta kallon ja kuonon tasapainosta, silmien muodosta, väristä ja sijainnista sekä korvien sijainnista ja asennosta.

Kallo: Litteä, kohtuullisen leveä korvien välistä, niskakyhmy ei erotu. Kallon ja kuonon ylälinjat ovat samansuuntaiset

Otsapenger: Vähäinen mutta selvästi erottuva.

Kuono-osa: Rodunomainen ilme muodostuu oikeasta kallon ja kuonontasapainosta, silmien muodosta, väristä ja sijainnista sekä korvien sijainnista jaasennosta.

Otsapenger: Vähäinen mutta selvästi erottuva.

Kirsu: Musta.

Huulet: Tiiviit ja mustareunaiset.

Leuat / hampaat / purenta: Leuat suorat ja voimakkaat, alaleuka hyvin kehittynyt. Terveet hampaat ja täydellinen, säännöllinen leikkaava purenta (yläleuan etuhampaat peittävät tiiviisti alaleuan etuhampaat), hampaat kohtisuorassa leukoihin nähden. Täydellinen ja tasainen hampaisto (42 hammasta) on erittäin toivottava.

Posket: Litteät, liittyvät sulavasti hyvin pyöristyneeseen kuono-osaan.

Silmät: Keskikokoiset, vinoasentoiset, mantelinmuotoiset, silmäluomet mustareunaiset. Silmät tummanruskeat paitsi sinimarmoroiduilla (blue merle),joilla toinen tai molemmat silmät saavat olla siniset tai sinitäpläiset.

Korvat: Pienet, tyvestä kohtalaisen leveät, korkealle ja melko lähekkäin toisiaan kiinnittyneet. Koiran ollessa rauhallinen se voi vetää korvansa taaksepäin, mutta valppaan koiran korvat nousevat pystyyn kärkien taittuessa eteenpäin.

Kaula

Lihaksikas, hyvin kaartuva, riittävän pitkä jotta pään asento on ylväs.

Runko

Selkä: Vaakasuora, lanteen kohdalta sulavasti kaartuva.

Lantio: Loivasti laskeva.

Rintakehä: Syvä, ulottuen kyynärpäihin. Hyvin kaareutuneet kylkiluut. Rintakehän alaosa kapenee mahdollistaen eturaajojen ja lapojen vapaat liikkeet.

Häntä

Matalalle kiinnittynyt, vähitellen kapeneva, ulottuu vähintään kintereeseen; runsaskarvainen ja kärjestä hieman ylöspäin kaartuva. Häntä voi liikkeessä nousta hieman, mutta ei koskaan selkälinjan yläpuolelle. Ei nikamavikoja.

Raajat

ETURAAJAT

Edestä katsottuna pystysuorat, lihaksikkaat ja kuivat. Luusto on vahva mutta ei raskas.

Lavat: Erittäin viistot ja taakse sijoittuneet. Lapojen kärjet lähellä toisiaan, lapaluut kaltevat antaen tilaa oikealle kylkiluiden kaarevuudelle. Hyvä lapaluun ja olkavarren kulmaus.

Olkavarret: Suunnilleen lapaluun pituiset.

Kyynärpäät: Etäisyys kyynärpäästä maahan on puolet säkäkorkeudesta.

Välikämmenet: Vahvat ja joustavat.

TAKARAAJAT

Reidet: Leveät ja lihaksikkaat, reisiluu liittyy lantioon suorassa kulmassa.

Polvet: Hyvin kulmautuneet.

Kintereet: Tiiviit, hyvin kulmautuneet ja matalat. Vahvaluustoiset ja takaapäin katsottuna suorat.

Käpälät

Soikeat. Vahvat päkiät. Varpaat kaareutuneet ja tiiviit.

Liikkeet

Joustavat, vaivattomat, sulavat ja maatavoittavat; voimakastakaraajojen työntö. Peitsaus, ristiinastunta ja rullaavat, jäykät, lyhyet liikkeet tai korkea etuaskel ovat vakavia virheitä.

Karvapeite

Karva:

Kaksinkertainen karvapeite; peitinkarva pitkää, laadultaan karheaa ja suoraa, pohjavilla lyhyttä, pehmeää ja tiivistä. Kaulus erittäin runsas, eturaajat runsashapsuiset. Takaraajoissa karva runsasta kintereiden yläpuolella, alapuolella melko lyhyttä. Päässä karva lyhyttä. Karvapeitteen tulee myötäillä koiran rungon muotoja hallitsematta tai häiritsemättä sen ääriviivoja. Lyhyt, sileä karvapeite on vakava virhe.

VÄRI

Soopeli: Puhdas tai erivivahteinen soopeli, kaikki sävyt vaaleasta kullasta syvään mahonginväriin. Värin tulee olla syvä. Sudenväri ja harmaa ovat virheitä.

Kolmivärinen: Syvä musta rungossa. Syvät punaruskeat merkit toivottuja.

Sinimarmoroitu (blue merle): Puhdas hopeansininen, jossa mustia laikkuja ja mustaa marmorointia. Syvät punaruskeat merkit toivottuja, mutta niiden puuttuminen ei ole virhe. Suuret mustat läiskät ja liuskekiven tai ruosteen sävy peitin- tai aluskarvassa ovat vakavia virheitä. Yleissävyn tulee olla sininen.

Mustavalkoinen ja musta punaruskein merkein: Myös hyväksyttäviä värejä.

Valkoiset merkit ovat toivottuja, mutta niiden puuttumista ei katsota virheeksi. Valkoista voi esiintyä (paitsi mustalla punaruskein merkein) otsapiirtona, kauluksessa, rinnassa, raajoissa ja hännän päässä. Rungossa ei saa olla valkoisia läiskiä.

Koko

Säkäkorkeus: Urokset 37 cm, nartut 35,5 cm. Yli ± 2,5 cm poikkeama on vakava virhe.

Virheet

Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

Hylkäävät virheet:

* vihaisuus tai liiallinen arkuus

* selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä

HUOM!
Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä koiria, joilla on rodulle tyypillinen rakenne

Etsi sivulta