Koiratanssi

Mitä koiratanssi on?

Koiratanssi on luovaa tottelevaisuutta, jonka tavoitteena on ohjaajan ja koiran musiikin tahdissa suorittama ja siihen mukautettu oivaltava ohjelma. Ohjelman tulee huomioida koiran ominaisuudet ja ilmentää koirakon yhteistyötä.

Koiratanssi on kiehtovan vapaamuotoinen ja monipuolinen sekä haastava koiraharrastuslaji, jossa koirankoulutustaitojen lisäksi korostuvat erityisesti ohjaajan ja koiran välinen saumaton yhteistyö, luovuus, taiteellinen ilmaisu sekä musiikin tulkitseminen. Musiikin, kuten koko ohjelman, tulisi näyttää koiran parhaat puolet.

Kuvaaja: Kaisa Heikkinen / Tärinätassun

Koiratanssi kilpailulajina

Koiratanssi koostuu kahdesta eri lajista. Freestyle (FS) eli vapaaohjelma muodostuu vapaavalintaisista liikkeistä, jotka yhdistetään toisiinsa sujuvaksi kokonaisuudeksi. Heelwork to Music (HTM) on monipuolista seuraamista musiikin tahdissa. HTM ohjelma koostuu eri seuraamispositioista sekä oivaltavista ja sujuvista siirtymistä positioiden välillä. Lajissa saa olla neljännes toisen lajin elementtejä. Koiratanssissa kilpaillaan kolmessa eri tasoluokassa: alokas-, avoin- ja voittaja-luokka. Kisoja järjestetään kymmenkunta vuodessa. Lajissa on mahdollista saavuttaa koulutustunnus alokas- ja avoimessa luokassa. Lisäksi voi saavuttaa voittaja–luokassa koiratanssivalion arvo. Arvokisoja on SM-kisoista PM- ja MM–kisoihin. Sheltit ovat olleet näissä mukavasti edustettuina.

Kuvaaja: Katja Tamminen

Koiratanssin sisältö

Koiratanssissa koiralle opetetaan vapaavalintaisia liikkeitä tai seuraamis-posititoita sekä niiden sujuvaa yhdistämistä toisiinsa erilaisin siirtymin. Tämän jälkeen ohjaaja laatii opituista liikkeistä yhtenäisen ja sujuvan ohjelmakokonaisuuden, koreografian, joka esitetään valittua musiikkia tulkiten ja ilmentäen. Tavoitteena on, että koira, ohjaaja ja musiikki ovat kaikki harmonisessa sopusoinnussa keskenään. Koiratanssiohjelma on suorituksen lisäksi ennen kaikkea myös esitys, ja siten sen tulisi aina olla myös miellyttävä katselukokemus yleisölle. Tämän vuoksi on hyvä, että ohjaaja omalta osaltaan myös esiintyy ja tulkitsee musiikkia omalla liikkumisellaan.

Ohjelman pääosassa kuuluu kuitenkin olla koira. Tärkeää onkin huomioida ohjelmassa oma koira, tämän parhaita puolia korostaen. Parhaimmillaan koiratanssi on hieno yhteyden kokemus oman koiran kanssa ja kauneinta, mitä ihminen ja koira voivat tehdä yhdessä.

Etsi sivulta