CEA

Yleisin perinnöllinen sairaus shelteillä on verkkokalvon kehityshäiriö nimeltä Collie Eye Anomaly eli CEA. CEA:sta voi olla useaa eri astetta, joista lievimmät tapaukset (CRD tai CH) eivät etene eivätkä mitenkään häiritse koiran jokapäiväistä elämää. Vaikeammat asteet coloboma (reikä verkkokalvossa) ja retinan ablaatio (silmän verkkokalvon irtaantuminen) voivat jo jossain määrin vaikeuttaa koiran elämään.

CEA on resessiivisesti periytyvä vika, eli virhegeenin on tultava molemmilta vanhemmilta yksilölle, joka ilmentää sairautta. Sairautta voi tutkia silmänpohjantutkimuksella sekä geenitestillä. Geenitesti kertoo, onko koira sairaudelle geneettisesti terve, geneettisesti sairas vai kantaako se sairaudelle altistavaa geeniä. Geneettisesti sairas yksilö ilmentää sairautta myös silmänpohjantutkimuksessa.

Kaikkien jalostukseen käytettävien uroksien ja narttujen tulee olla virallisesti silmätarkastettuja ja myös tunnistusmerkittyjä (virallisen silmätarkastuksen edellytys on tunnistusmerkintä, joko tatuointi tai mikrosiru). Virallisen silmätarkastuksen tekee siihen oikeudet saanut eläinlääkäri. 

CEA:n varalta sheltti tulisi tarkastaa ensimmäisen kerran jo ennen 10. elinviikkoa ja toisen kerran yli 6 kk ikäisenä. Alle vuoden iässä suoritettu silmätarkastuslausunto on voimassa vain vuoden. Useat kasvattajat tarkastuttavat pentunsa ennen luovutusikää, jolloin pennulla on silmätarkastuslausunto rekisteripapereidensa mukana uuteen kotiin tullessaan.

Osa CEA-tapauksista peittyy silmän pigmentoitumisen vuoksi aikuisikään mennessä. Lisäksi joskus käy niin, että coloboma havaitaan vasta aikuiselta koiralta. Joka tapauksessa varma tieto koiran silmien tilasta saadaan vain sekä pentuna että aikuisena tehtyjen silmänpohjantarkastusten perusteella.

Silmäsairaudet

Silmäsairaudet

Etsi sivulta