Distichiasis

Distichiasis eli ylimääräiset ripset on sairaus, jossa karvatuppi sijaitsee luomirauhasessa tai sen vieressä. Silmäripset ovat siis sijoittuneet väärin, ja saattavat osua silmän pintaan ärsyttäen ja hangaten sitä. Vakavampi muoto on ektooppinen cilia, jossa ripset kasvavat luomen sisäpinnan sidekalvon läpi. Ektooppinen cilia aiheuttaa melkein aina voimakkaita kipuoireita, kuten siristystä, hankaamista ja vetistystä sekä sarveiskalvovaurioita.

Koira saattaa oireilla ylimääräisiä ripsiä lisääntyneellä silmävuodolla, silmäluomien räpyttelyllä, silmien siristelyllä ja silmien punoittamisella, mutta oireiden voimakkuus riippuu suuresti ylimääräisten ripsien sijainnista, kasvusuunnasta ja paksuudesta. Ohuet ja ulospäin suuntautuneet ylimääräiset ripset eivät välttämättä aiheuta koiralle mitään oireita, kun taas paksut ja silmän pintaan osuvat ripset voivat aiheuttaa vakaviakin oireita, jopa sarveiskalvovaurioita.

Ylimääräiset ripset ovat kuten mikä tahansa muukin karva, sillä ne voivat irrota ja kasvaa takaisin karvan vaihtumisen yhteydessä.

Tapauksissa, joissa ylimääräiset ripset selkeästi ärsyttävät koiraa tai aiheuttavat sille oireita, suositellaan ripsien nyppimistä tai karvatuppien tuhoamista joko polttamalla tai jäädyttämällä. Vakavammissa tapauksissa, kuten ektooppisessa ciliassa, ripset ja karvatupet suositellaan poistettavan kirurgisesti.

Ylimääräiset ripset voidaan diagnosoida silmätarkastuksella. Vaiva jaetaan nykyään kahteen vaikeusasteeseen: lievä ja vakava. Vakava-vaikeusasteen saaneita koiria ei suositella käytettävän jalostukseen. Ylimääräiset ripset ovat selkeästi periytyvä vaiva, mutta sen periytymistapaa ei tunneta. Jalostusohje ei suosittele astutettavaksi keskenään kahta koiraa, joilla on ylimääräisiä ripsiä.

Silmäsairaudet

Silmäsairaudet

Etsi sivulta