Koiranäyttelyt

Vuoden veteraanisheltti uros 2021 C.I.B. FI MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA BY MVA BALTV-16 Sweet Me Believe In Dream *Dylan* (c) Pauliina Peltonen

Koiranäyttelyitten perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Virallisiin näyttelyihin voivat osallistua puhdasrotuiset, rekisteröidyt ja tunnistusmerkityt koirat. Näyttelyssä ulkomuototuomari arvostelee koiran ja antaa sille kirjallisen arvostelun sekä laatuarvostelun.

Urokset ja nartut arvostellaan erikseen. Pennut, juniorit, nuoret ja aikuiset koirat sekä muotovaliot ja veteraanit arvostellaan omissa luokissaan. Näyttelyissä voidaan myös esittää kasvattajaryhmä ja erikoisnäyttelyissä myös jälkeläisryhmä.

Suomessa järjestettävien näyttelyiden tiedot julkaistaan Suomen Kennelliiton nettisivuilla tapahtumakalenterissa sekä Koiramme-lehdessä.

Virallisella näyttelyllä tarkoitetaan näyttelyä, joka on Suomen Kennelliiton hyväksymä näyttely, ja jossa on jaossa sertifikaatit, kansainvälisissä näyttelyissä myös CACIBit eli kansainväliset sertifikaatit ja NORD-näyttelyissä NORD-sertit.

Kun koiralla on riittävä määrä sertifikaatteja, se voi saada Suomen muotovalion, Pohjoismaiden muotovalion tai Kansainvälisen muotovalion arvon.

Virallisia näyttelyitä ovat:

•    kansainvälinen koiranäyttely
•    kaikkien rotujen kansallinen koiranäyttely
•    NORD-näyttely
•    ryhmänäyttely
•    rodun erikoisnäyttely
 
Kansainvälisissä ja kaikkien rotujen kansallisissa näyttelyissä arvostellaan aina kaikki Suomessa hyväksytyt koirarodut. Näyttely voi olla yksipäiväinen, jolloin kaikki ryhmät arvostellaan samana päivänä. Näyttelyt voivat olla myös kaksi- tai useampipäiväisiä tapahtumia, jolloin arvosteltavat roturyhmät on jaettu eri päiville. Ryhmänäyttelyissä on vain muutama roturyhmä. Erikoisnäyttelyissä voi pienimmillään olla vain yksi rotu. Jos haluat mennä tutustumaan rotuihin ryhmä- tai erikoisnäyttelyihin, niin tarkista ensin Kennelliiton tapahtumakalenterista mille roduille näyttely järjestetään.

Epävirallisissa näyttelyissä ja tapahtumissa on hyvä harjoitella näyttelyssä esiintymistä. Epävirallisissa näyttelyissä ei jaeta sertifikaatteja. Epävirallisia näyttelyitä ovat:

•    epävirallinen koiranäyttely – open show
•    pentunäyttely

Lisäksi Suomessa järjestetään vuosittain lukuisia Match Show -tapahtumia. Ne ovat erinomaisia paikkoja näyttelyharjoitteluun. Näistä tapahtumista saa tietoa verkosta muun muassa paikallisten koirakerhojen sivuilta ja ilmoitustauluilta. Näihin tapahtumiin ei ilmoittauduta etukäteen, vaan paikan päällä yleensä noin tunti ennen Match Show’n alkua.

 

Näyttelyissä on hyvä mahdollisuus nähdä edustava otos eri koirarotujen yksilöitä. Näyttelyissä voi myös tutustua eri rotujen harrastajiin ja koirankasvattajiin. Koiran hankintaa suunnittelevan kannattaa käydä näyttelyissä tutustumassa eri rotuihin ja hankkia niistä lisää tietoa.

   -Suomen Kennelliitto-

 

Kotimaiset näyttelyt

Ulkomaiset näyttelyt

Etsi sivulta