Sheltit-lehti

Sheltit-lehti on Suomen Shetlanninlammaskoirat ry:n julkaisema jäsenlehti. Lehdestä voi lukea ajankohtaisia asioita shelttien elämästä, sekä pää- ja alayhdistysten ajankohtaisista asioista. Myös jäsenistö toimittaa lehteen materiaalia, kuten tuloksia ja Meidän sheltti -tarinoita. Lehti jaetaan ydistyksen jäsenille ja se on jälkikäteen luettavissa myös yhdistyksen omilla jäsensivuilla. Tutustu lehteen lukemalla nostot lehdestä 3/2022.

Julkaisuaikataulu

Sheltit-lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa: maalis-, kesä, syys- ja joulukuun puolivälissä.

– maaliskuun lehti – deadline 20.1.
– kesäkuun lehti – deadline 20.4.
– syyskuun lehti – deadline 20.7.
– joulukuun lehti – deadline 20.10.

Tutustu lehden mediakorttiin tästä.

Aineisto-ohjeet

Toimita lehteen tulevat artikkelit joko Word- tai RTF-muodossa. Mikäli artikkelisi sisältää kuvia, laita ne aina erillisinä kuvatiedostoina, ei tekstitiedoston sisään liitettynä. Katso tarkemmat kuvaohjeet alta. Lähetä artikkelisi osoitteeseen lehti@shetlanninlammaskoirat.fi. Otsikoi viestisi selkeästi.

Toimita lehteen vain alkuperäisiä kuvia, joita ei ole mitenkään muokattu. Taittaja käsittelee kuvien värit ja valot painoon sopivaksi ja voi rajata kuvat pyynnön mukaan.

Toimita jokainen kuva erillisenä kuvatiedostona, ei esimerkiksi tekstitiedoston sisään liitettynä. Kuvien tiedostomuoto voi olla TIF, RAW tai pakkaamaton JPG-tiedosto. Kuvien resoluution olisi hyvä olla vähintään 300dpi, jotta kuva toistuisi hyvälaatuisena lehdessä.

Huom! Puhelimella otetuissa kuvissa ja netistä ladutuissa kuvissa resoluutio on yleensä 72dpi. Myös järjestelmäkameran tai digikameran asetuksista kannattaa etukäteen tarkastaa, kuvaako kamera korkeimmalla mahdollisella laadulla (kameran oletusasetuksena voi olla pieni kuvakoko). Kuvan resoluution voi tarkastaa tietokoneella klikkaamalla kuvatiedostoa hiiren oikealla näppäimellä, valitsemalla avautuneesta valikosta ”ominaisuudet” ja sieltä omalta välilehdeltä ”tiedot”.

Huomioi aineistojen toimituksessa, että valio-, serti- ja ykkösruusukekuvat esitetään lehdessä vaakakuvina. Älä lähetä galleriaan pystykuvaa, jottei koiran tassut tai korvat rajaudu kuvasta pois. Katso havainnollistavat kuvaohjeet tästä.

Huomaathan, että kuvat julkaistaan sillä resoluutiolla, kuin ne on lehteen lähetetty. Jos kuvat eivät täytä painoon vaadittavaa minimiresoluutiota, kuvat voivat näyttää lehdessä suttuisilta tai rakeisilta.

Sertifikaattigalleria julkaistaan vuoden jokaisessa lehdessä. Sertikuvia voi lähettää galleriaan 1 kpl/koira kalenterivuoden aikana. Galleriassa julkaistaan vain kotimaassa ansaitut sertifikaatit (näyttelyissä myös uudet juniorisertifikaatit ja veteraanisertifikaatit). Tulosten vahvistusten tulee näkyä KoiraNetissä. Galleriaan tulevat tiedot lähetetään osoitteeseen lehti@shetlanninlammaskoirat.fi. Otsikoi viestisi selkeästi, esim. ”Sertigalleria koiran nimi laji”. Sertikuvien julkaiseminen on maksutonta Shetlanninlammaskoirat ry:n jäsenille. Tiedot julkaistaan niin kuin ne on lehteen lähetetty. Katso havainnollistavat kuvaohjeet tästä.

Malli tietojen lähettämiseen:

 • Koiran tittelit ja virallinen nimi
 • Koiran omistajan nimi
 • Galleriaan tulevan kuvan ottajan nimi
 • Ohjaajan nimi (muut lajit kuin näyttely)
 • Serti tai sertit, jotka koira on ansainnut (SERT, JUN-SERT, VET-SERT, laji SERT)

”Tassuttelijan Huimapää
Om. Sirpa Suosmaa
Kuva: Seppo Saalanen”
SERT & JUN-SERT

”Tassuttelijan Huimapää
Om. & ohj. Sirpa Suosmaa
Kuva: Seppo Saalanen”

Valiogalleria julkaistaan vuoden jokaisessa lehdessä. Valioitumiskuvia voi lähettää galleriaan jokaisesta uudesta valioitumisesta. Galleriassa julkaistaan sekä kotimaan että ulkomaiden valiot (näyttelyissä myös uudet juniorimuotovaliot ja veteraanimuotovaliot). Tulosten vahvistusten tulee näkyä KoiraNetissä. Galleriaan tulevat tiedot lähetetään osoitteeseen lehti@shetlanninlammaskoirat.fi. Otsikoi viestisi selkeästi, esim. ”Valiogalleria koiran nimi laji”. Valiokuvien julkaiseminen on maksutonta Shetlanninlammaskoirat ry:n jäsenille. Tiedot julkaistaan niin kuin ne on lehteen lähetetty. Katso havainnollistavat kuvaohjeet tästä.

Malli tietojen lähettämiseen:

 • Koiran tittelit ja virallinen nimi
 • Omistajan nimi
 • Kasvattajan nimi
 • Koiran syntymäaika
 • Koiran väri ja sukupuoli
 • Koiran isän tittelit ja nimi
 • Koiran emän tittelit ja nimi
 • Ohjaajan nimi (muut lajit kuin näyttely)
 • Galleriaan tulevan kuvan ottajan nimi
 • Koiran valionarvoon ansaitsemat sertit/cacibit tai kilpailut:
  paikkakunta, päivämäärä, tuomari

FI MVA Koiramäen mamman Mussukka
Om. Tiina Koiranomistaja
Kasv. Kaisa Kasvattaja
s. 29.2.2020
Soopeli narttu
i. FIN MVA Naapurin Ihana Isäntä
e. SE NO MVA Koiramäen Emännän Kulta
Kuva: Seppo Saalanen

Tampere 18.5.2021 Kalle Kivi
Forssa 3.7.2022 Piia Koivu
Kajaani 19.9. 2022 Jean Chang

Lajikohtaiset sertifikaatit ja valioitumiset lähetetään aina lehden sähköpostiin. Katso tarkemmat galleriaohjeet yltä.

Muut lajikohtaiset tulokset ja tarinat kuvineen lähetetään aina lajivastaaville. Katso tarkemmat kuvaohjeet Kuvat-kappaleesta. Lajivastaavien yhteystiedot löydät täältä, sekä jokaisesta Sheltit-lehdestä.

Tuloksia voi lähettää seuraavista lajeista:

 • Kotimaan näyttelytulokset: Palstalla julkaistaan kaikki kotimaan näyttelyiden ROP-, VSP- ja BIS-tulokset. Kuvat pyydetään lähettämään ensisijaisesti siten, että ROP- ja VSP-koira ovat samassa kuvassa. Huomaa, että serti- ja valiogalleriaan tiedot tulee lähettää erikseen (katso gallerian ohjeet). 
 • Ulkomaan näyttelytulokset: Palstalla julkaistaan kaikki omistajien lähettämät ulkomaan näyttelyiden tulokset, kuten sijoitukset ja saadut sertifikaatit. Huomaa, että valiogalleriaan tiedot tulee lähettää erikseen (katso gallerian ohjeet). 
 • Koiratanssi tulokset: Palstalla julkaistaan kaikki omistajien lähettämät kisatulokset. Palstalle voi myös lähettää tarinoita lajin ääreltä.
 • Paimennus tulokset: Palstalla julkaistaan kaikki omistajien lähettämät kisatulokset. Palstalle voi myös lähettää tarinoita lajin ääreltä.
 • Rally-toko tulokset: Palstalla julkaistaan kaikki omistajien lähettämät kisatulokset. Palstalle voi myös lähettää tarinoita lajin ääreltä.
 • Toko tulokset: Palstalla julkaistaan kaikki omistajien lähettämät kisatulokset. Palstalle voi myös lähettää tarinoita lajin ääreltä.
 • Agility tulokset: Palstalla julkaistaan kaikki omistajien lähettämät kisatulokset. Palstalle voi myös lähettää tarinoita lajin ääreltä.
 • Nosework tulokset: Palstalla julkaistaan kaikki omistajien lähettämät kisatulokset. Palstalle voi myös lähettää tarinoita lajin ääreltä.

Malli tuloksien lähettämiseen:

 • Näyttelyn tai kisan tiedot
 • Tuomaritiedot
 • Koiran virallinen nimi ja tittelit
 • Koiran omistajan nimi
 • Koiran ohjaajan nimi (muut lajit kuin näyttely)
 • Luokka, pisteet ja/tai sijoitus
 • Koiran kuvan ottajan nimi

Tallinna, Viro 18.7.22
Tuomari: Erkki Esimerkki
VSP-JUN JUN-SERT -> JMVA
Hilman Huippu Hyppääjä
Om. Matti Meikäläinen
Kuva: Seppo Saalanen

Salo 9.9.22
Tuomari: Erkki Esimerkki
AGI-H mini3 sij. 1
Hilman Huippu Hyppääjä
Om. & Ohj. Matti Meikäläinen
Kuva: Seppo Saalanen

Maaliskuun lehdessä julkaistaan edellisenä vuonna ykkösruusukkeen hankkineiden koirien nimet kuvineen. Ykkösruusuketiedot ja kuvat lähetetään lehteen omalla lomakkeellaan. Kuvia ei toimiteta erikseen. Tutustu sääntöihin, sekä aineistojen toimitusohjeeseen täältä. 

Kesäkuun lehdessä julkaistaan Vuoden Sheltti -kilpailujen tulokset, sekä voittajien kuvat. Katso havainnollistavat kuvaohjeet tästä. Tutustu kilpailujen sääntöihin täältä. 

Sheltit-lehteen myydään mainostilaa